pátek 3. dubna 2020

Pohankový chléb (bez lepku, droždí)

Nejlepší domácí chleba plný přirozených surovin, kterých je jen pár. Spolu s kořením je jich celkem 6 a v dnešní době se určitě bude hodit to, že tam není ani špetka dřoždí. Kynutí sice trvá dlouho (24hodin), ale jinak je téměř bez práce a po upečení je měkký a chutťově skvělý. Vyzkoušejte.



Ingredience:
 500g pohankové mouky
3 lžíce psylia
2 lžičky kmínu
2 lžičky soli
1/2 lžičky mletého koriandru
750 ml vlažné vody

Postup:
Do mísy vsypeme suché ingredience a přilijeme vodu. Nejlépe v robotu těsto důkladně vyhněteme (klidně 15 minut). Mísu s těstem přikryjeme alobalem, utěrkou a klidně i zabalte i do deky, ať je těsto v teple. Umístěte mísu na teplé místo a nechte 24 hodin kynout (nekontrolujte, nekoukejte, nechte ho pracovat). 
Po 24 hodinách si vezměte skleněnou zapékací mísu a nahřejte ji v troubě na 220°C. Po vytažení ji vymažte tukem (třeba ghí) a vysypte moukou (rýžová) a vložte vykynuté těsto. Teplotu trouby stáhněte na 170°C a vložte zapékací mísu s těstem, které zakryjete. Pečeme zakryté cca 1 hodinu. Po hodině mísu odklopíme a dopékáme cca 20 minut. Upečený chléb vytáhneme z trouby a necháme vychladnout a pak směle do toho. Třeba s tvarohovou pomazánkou s medvědím česnekem. 

1 komentář:

  1. Ahoj, peču takto chléb už dlouho a skleněnou zapékací mísu vůbec nevymazávám. Chleba jde ven přesto úplně krásně :-)

    OdpovědětVymazat