neděle 6. prosince 2015

Mřížkový koláč s tvarohem a povidly

Klasický mřížkový koláč, který je vhodný snad pro každou příležitost. S těstem se pracuje docela dobře a povidla mu dodávají trochu jiný rozměr než, na jaký jsme u tohoto typu moučníku zvyklí. 


Ingredience:
250 g mouky (namíchala jsem směs LABUMIX a pohankovou asi 2:1)
1/2 kypřícího prášku
50 g moučkového cukru
65 g změklého másla
strouhaná citronová kůra
1 vejce
3-4 lžíce kefíru nebo mléka

 povidla + rum

Tvarohová náplň:
1 tvaroh
100 ml podmáslí nebo bílého jogurtu
25 g vanilkového cukru
1 vejce
citronová kůra

Postup:
Nejdříve ze sypkých surovin uděláme drobenku a přidáme rozšlehané vajíčko s mlékem. Zpracujeme takové polotuhé těsto. Vezmeme si 2/3 a vtlačíme jej (nejlépe ručně do vymazané formy) Zbytek dáme vychladit do lednice. Korpus pomažeme povidly, které jsme si rozmíchali s trochou rumu a nechali trochu rozehřát. Navrstvíme náplň, kterou jsme si připravili, vyšleháním všech surovin. Z lednice vytáhneme zbytek těsta a vyválíme si mřížku nebo můžeme dát těsto klasicky do mrazáku a nahoru prostě nastrouhat.

Žádné komentáře:

Okomentovat