neděle 8. ledna 2017

Delikátní makovec se švestkami

Mák je úžasná potravina. Obsahuje spoustu vápníku a zdravých tuků. Má svou specifickou chuť, která nejlépe vynikne v kombinaci se švestkami. Poetický úvod si nechám od cesty, hlavní důvod, proč jsem narychlo vymyslela a upekla tento skvělý koláč je, že jsme zkrátka při vyklízení mražáku objevili spoustu švestek a to ještě z předloňska. Podávala jsem jej se zakysanou smetanou, neoslazenou prosím pěkně. Největším oceněním pro mne bylo, že i moje mamka, která mák skutečně nemusí, celý kousek snědla s velkou chutí. ;)

Ingredience:
5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
špetka soli
1 lžíce cukru + 1 lžíce medu (já jsem použila třtinovou melasu, ale chápu, že tu nemusí mít doma každý)
50 g změklého másla (bez laktozy můžeme nahradit kokosovým olejem)
lžička skořice, nastrouhaná citronová kúra
1 rozmačkaný banán
200g mletého máku + 1/2 prášku do pečiva
300 ml mandlového mléka (lze nahradit jiným i klasickým mlékem)
100 g pohankové mouky (já jsem část mouky nahradila vanilkovou Hraškou)
asi 10 vyloupaných a pokrájených švestek

Postup:
Bílky si vyšleháme do tuhého sněhu se špetkou soli. Ve vedlejší míse si utřeme žloutky s cukrem a medem do pěny, přidáme máslo, skořici a citronovou kůru. Do pěny vmícháme mléko, mák a mouku s práškem do pečiva. Přidáme švestky a po lžících opatrně těsto nadlehčujeme vyšlehaným sněhem. Těsto dáme do vyhřáté do vyhřáté trouby na 220 °C a pečeme 20-25 minut. PO vytažení necháme vychladnout a můžeme překrojit a krémem naplnit, potřít džemem nebo jen prostě nazdobit kopečkem zakysané smetany.


Žádné komentáře:

Okomentovat