sobota 7. ledna 2017

Bezlepkové celozrnné housky

Housky si nikdy nekupuji, už ze zásady. Ze začátku, to bylo hlavně proto že pro bezlepkáře jsou hodně drahé. Další důvod je že se tam často přidává spousta zbytečnosti,jako barviva nebo nevhodná sladidla. Naopak doma si tam přidejte, co vám libo. Ořechy, semínka, bylinky, sušená rajčata, vše je dovoleno.

Ingredience:
1 hrst psyllia nebo chia semínek (nebo kombinace obojího)
300 ml vlažné vody
150 g bezlepkové mouky (Schaer B nebo Jizerka)
100 g pohankové celozrnné mouky + na podsypávání
1 lžíčka soli
větší půlka z kostky droždí
špetka cukru
3 lžíce olivového oleje
semínka (dýňové, slunečnicové a konopné v mém případě)

Postup:
Necháme ve vodě zgelovatět psyllium a chia. Záleží podle množství, ale já to mám tak za hodinku už akorát. Do mísy nasypu mouku sůl a přidám gel. Pak rozdrobím droždí a zasypu trochou cukru. Nechám si v robotu zpracovat těsto a poté přidám ještě olej a zbylé přísady (semínka atd...). Těsto můžeme rovnou dávat na plech vystlaný pečícím papírem. Pozor, je trochu řídké, takže používejte mouku na podsypání a nepočítejte s tím, že se z něj dají  tvarovat nějaká umělecká díla. Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 20 minut. 

Žádné komentáře:

Okomentovat