Napadlo vás někdy, že cukr se dá výborně nahradit čokoládou? Vím, můžete namítnout, že zrovna v bílé čokoládě je cukru také dost, ale je tam i spousta dalších chutí, které jsou prostě skvělé a lépe než někam nasypat jen hrnek obyčejného cukru (nebo hůře sladidla), doporučuji nahrazovat prostě kvalitní čokoládou, a nemusí to být jen bílá. Cheesecaky mám moc ráda, jsou chutné, hodně zasytí, neobsahují mnoho nadbytečných sacharidů a dají se připravovat v rozmanitých chuťových variacích. Jahodovou omáčku jsem podávala jako přeliv, který dolní právě sladkou chuť těm, kteří se bez cukru prostě neobejdou.
Ingredience:
Korpus:
80 g změklého másla
2 lžíce třtinového cukru
špetka soli
120 g pohankové mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička skořice
citronová kura z půlky citronu
2 lžíce kakaa
Tvarohová náplň:
500 g tvarohu
500 g mascarpone
200g smetanového sýra
200g smetanového sýra
3 vejce
80 g rozpuštěné bílé čokolády s jednou lžičkou kokosového oleje
400 g smetanového jogurtu
2 citrony (šťáva i kúra)
Jahodová omáčka:
500g mražených jahod
2 lžíce vanilkového třtinového cukru
citronová šťáva (asi lžíce)
špetka soli
cukr moučka (dle chuti)
Postup:
Máslo si utřeme do pěny s cukrem. Přidáme sůl, skořici, kůru a na závěr mouku s práškem do pečiva. Drobenku rozprostřeme do vymazané dortové formu a pořádně upěchujeme. Pečeme v troubě na 180 °C 150 minut.
Na tvarohovou náplň si vyšleháme suroviny, ale pozor mascarpone přidáme nakonec a nešleháme už moc dlouho, aby se nám nesrazilo. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 50-60 minut dokud se nebude pouze prostředek koláče třást. Do trouby můžeme položit i hrneček s vodou. Necháme vychladnout v troubě a poté přesuneme do chladna.
Na jahodovou omáčku si připravíme karamel, který si připravíme rozpuštěním třtinového cukru v pánvi a poté postupně do karamelu přidáváme jahody. Necháme je povařit, tedy změknout a poté dochutíme solí, citronovou šťávou, popřípadě vanilkou. Na doslazení použijte cukr moučka dle chuti.
Žádné komentáře:
Okomentovat