Loni jsem na vánočních trzích poprvé ochutnala pečené kaštany. Letos jsem si je už koupila v původním stavu a peču si je doma sama, chutnají mi samotné, ale i jako polévka nebo součást jáhlové kaše. Výbornou podzimní pochoutkou je pak, ale tento cheesecake, velmi čokoládový, návykový a krém je navíc úplně bez cukru a jakýchkoli sladidel. Vyzkoušejte, teď je pro to ideální roční doba.
Ingredience:
Korpus
70 g pohankové mouky
špetka soli
lžička skošice
lžička mletého muškátového oříšku
3 lžíce kakaa
2 lžíce třtinového cukru
hrst hrozinek
4 lžíce vlažné vody
1 lžíce rumu
3 lžíce oleje
Krém:
250-300 g jedlých kaštanů (ty jsem nařízla na vypouklé straně do kříže a dala péct na 200° asi 20 minut, poté ihned loupeme a vnitřky rozmixujeme na pyré)
2 vejce
150 g rozpuštěné čokolády (použila jsem 2/3 hořké a zbytek kvalitní mléčné)
500 g tvarohu
250 g ricotty
špetku muškátového oříšku
Postup:
Suroviny na korpus smícháme a namačkáme do vymazané a vysypané formy (průměr asi 21 cm). Dáme péct do trouby na 180 °C asi 15 minut. Ingredience na krém vyšleháme do krému a nalijeme na upečený korpus. Pečeme dalších asi 50 minut. Střed dortu by se měl mírně třást. Necháme vychladit a umístíme na noc do lednice.
Žádné komentáře:
Okomentovat