Je tady mé oblíbené období. Sezona čerstvého ovoce a zeleniny, především jahod, ale také rebarbory, která je nesmírně zdravá a na pečení opravdu skvělá. Tento koláč je velmi dobrý zejména proto, že s těstem se dá velmi dobře zkoušet různé obměny. Stačí když vynecháte cukr a místo másla přidáte olivový olej a máte skvělé bezlepkové pizza těsto. Ale teď tady máme ovocnou bombu, tak nepropásněte možnost koupit si ovoce a vyzkoušejte tento koláč.
Ingredience:
Těsto:
2 hrnky mouky (pohanková a rýžová)
špetka soli
1 lžíce vanilkového cukru
2 lžíce přepuštěného másla
150 ml vody
Tvaroh:
250g hustého tučného tvarohu
100g řeckého jogurtu
1 lžíce medu
lžička limetkové kury
Ovocná náplň:
hrnek jahod
4 řapíky oloupané a okrájené rebarbory
1 lžíce medu nebo javorového sirupu
trocha citronové šťávy a lžíce vody
Postup:
Suroviny na těsto smícháme dohromady. Nelekněte se, že je trochu vláčnější. Těsto zabalíme do potravinové folie a umístíme, alespoň na půl hodiny do lednice. Mezitím si připravíme náplně. Tvarohová je jednoduchá stačí promíchat tvaroh jogurt med a limetku. Ovocnou náplň připravíme tak, že na 15 minut povaříme nakrájené jahody a rebarboru s medem, citronem a vodou. Těsto pak po vytažení z lednice na pečícím papíře vytvarujeme ručně do kulatého tvaru (pokud by se vám to dělalo špatně, stačí si navlhčit ruce. Na těsto dáme tvarohovou náplň a nahoru přijde ovocná. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 40-50 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat