pondělí 16. července 2018

Cuketový čokokoláč s meruňkami a kokosovou pařížskou

Zase ta CUKETA!!!! proč si nedopřát v létě tzv. sladkou dobrotu, ve které nechybí zelenina. Cuketa dodává kromě vlákniny také vláčnost. Šlehačka je vyrobená z kokosového krému a kvalitní hořké čokolády, na které rozhodně nešetřete.


Ingredience:
středně velkou cuketu 
velká špetka soli
3 vejce + 3 bílky
vanilkový extrakt
60 g změklého másla
3 lžíce raw kakaového prášku
70 g mletých oříšků (mandle nebo lískové)
70 g kokosové mouky
lžička prášku do pečiva nebo jedlé sody
několik kousků nakrájených čestvých meruněk

400 g kokosového krému (v plechovce)
100 g kvalitní hořké čokolády (min. 70% kakaa)

Postup:
Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle do mísy vyložené utěrkou a cuketu posolíme. Necháme vypotit a mezitím si všleháme bílky se špetkou soli. Z cukety důkladně vymačkáme vodu, vyšleháme si zbylé vejce s máslem a vanilkovým extraktem, přidáme cuketu a zbylé přísady. Na závěr vmícháme opatrně sníh z bílků a nakrájené meruňky. Těsto dáme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme na 170°C cca 50-60 minut. Propečení kontrolujeme špejlí. Než se koláč upeče, necháme si rozpustit čokoládu nad voní lázní a vyšleháme kokosový krém. Do něj postupně vmícháme rozpuštěno čokoládu a šleháme než vznikne taková pařížská šlehačka. Krém vložíme do lednice. Až se nám dort upeče tak ho musíme nechat vychladnout. Koláč opatrně vyndáme z formy a překrojíme na polovinu. Naplníme krémem a zbylou šlehačkou potřeme ještě povrch dortu. Koláč pak dáme ztuhnout do lednice. 




Žádné komentáře:

Okomentovat