V letních měsících lidé chtějí odlehčit, proto se zejména na večer doporučuje zařadit spíše zeleninu a kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny. Vyzkoušela jsem tento koláč ,,co dům dal''. Je velmi dobrý,základ tvoří polenta, což je bezlepková kukuřičná krupice. Ta je doplněna o kvalitní sýr, vejce a zeleninu. Koláč je ale možné připravit i bez mléčných výrobků (např. s tempehem) nebo vegansky.
Ingredience:
500 ml vody + bylinková sůl (1-2 lžičky)
70 g instantní polenty
2 vejce
lžíce olivového oleje
nasekaná petrželka, bazalka, libeček, špetka kurkumy
50 g nastrouhaného ovčího sýra (libovolně)
kousek cukety, dýně Hokkaidó
ementál bez laktózy 3 plátky
Postup:
V hrnci přivedeme k varu vody s bylinkovou solí a přisypeme polentu Vaříme do zhoustnutí cca 5 minut. Necháme vychladnout a mezitím si nakrájíme zeleninu a bylinky.
K vychladlé polentě přidáme zbylé suroviny kromě ementálu, který dáme až na zapečení na závěr.
Směs dáme do koláčové formy a pečeme při 180 °C asi 15 minut. Poté dáme na koláč plátky ementálu a dopečeme ještě dalších 10-15 minut. Koláč nechte vychladnout a podávejte se zeleninovým salátem.
Žádné komentáře:
Okomentovat