Bez lepku, soji a cukru
Toto je tradiční česká klasika v trochu zdravějším kabátku. Palačinky z pohankové mouky jsou mým oblíbeným pokrmem, dají se připravit bez laktozy a ve veganské variantě, pokud přidáte trochu jedlé sody, tak máte výborné lívance. Tvaroh je doslazený jen banánem a borůvková omáčka je sladká díky sušenému ovoci a kupodivu hořké čokoládě. Doporučuji, luxusní záležitost.
Ingredience:
Lívanečky (8 kusů):
250 ml mléka nebo vody
90 g pohankové mouky
10g kakaa
špetka soli a chia semínek (nemusí být)
1 lžička jedlé sody
1 vejce (postačí bílek)
kokosový olej na smažení
Banánový tvaroh
250 g tvarohu
100 ml smetany ke šlehání
1 větší zralý banán
citronová kůra
Borůvkovo čokoládová omáčka
5 sušených švestek + trocha vody
borůvky
lžička skořice
2 čtverečky hořké čokolády
Postup:
Smícháme mléko, sypké ingredience a na závěr vmícháme bílek. Důkladně promícháme a necháme v lednici odstát (klidně i několik hodin). Mezitím si vyšleháme tvaroh se smetanou a banánem. Na omáčku si namočíme sušené ovoce (já použila švestky, ale klidně zkuste i datle) a necháme odstát. Lívanečky si usmažíme na trošce kokosového oleje nebo přepuštěného másla. Omáčku si dokončíme přidáním skořice ke švestkám a přivedem je k varu. Následně dodáme borůvky a asi po 10 minutách vmícháme hořkou čokoládu. Pokud vám jako mě stačí tato sladkost, tak už nijak nepřislazujte, protože tvaroh je docela sladký sám o sobě a v kombinaci to vytváří výborný chuťový kontrast. Lívance podáváme s tvarohem, přelité borůvkovo-čokoládovou omáčkou a čerstvým ovocem.
Žádné komentáře:
Okomentovat