sobota 28. května 2016

Borůvkový tvarožník bez mouky a cukru

Jedna inspirace pro ty, kteří ještě mají v mrazáku zásoby ovoce z loňska. Je to trochu luxusnější tvarožník, protože kromě tvarohu zde máme i ricottu a místo mouky mleté mandle. Nelekněte se té tmavší barvy, která je způsobena třtinovou melasou, tu jsem použila na oslazení místo cukru, ale klidně dobře poslouží i kvalitní med.

Ingredience:
250 g ricotty
250 g polotučného tvarohu
2 žloutky
vanilkový lusk
100 g třtinové melasy
lžíce citronové šťávy
40 g rozpuštěného másla
100 g mletých mandlí
1 lžička kypřícího prášku
sníh ze 2 bílků + špetka soli
borůvky

Postup:
Vyšleháme si tuhý sníh z bílků se špetkou soli. Žloutky se semínky z vanilkového lusku a melasou si utřeme do pěny, vmícháme rozpuštěné máslo, tvaroh, ricottu, citronovou šťávu. Na závěr důkladně promísíme s mletými mandlemi a kypřícím práškem. Po lžících vmícháváme vyšlehaný sníh z bílků a borůvky, trochu si necháme na ozdobení. Těsto vlijeme do vymazané koláčové formy a pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 40 minut. 

Žádné komentáře:

Okomentovat