úterý 17. května 2016

Vegansky plněná paprika s rajskou omáčkou

Bez lepku, laktozy, vajec, soji, vegan
Jednou mě tak napadlo, jestli bych vydržela být vegetariánkou. No nějakou dobu asi ano. Obejít se bez masa pro mne zase takový problém není. Už delší dobu nejím vepřové, kuřecí v té kvalitě v jaké ho běžně seženeme mi taky moc nechutná, ale takový pečený králík nebo krůta a třeba hovězí líčka to jsou speciality, se kterými bych se loučila dost těžce. Pak jsem se ve svých úvahách zašla ještě dál a zkusila si představit, jaké by to asi bylo být vegankou. Abych k sobě byla úplně upřímná to už bych asi nedala. Přestože maso se dá v dnešní dobře docela slušně nahradit, třeba tempeh je moc dobrý anebo také některé druhy luštěnin nám dodají spousty kvalitních bílkovin. Takže o to, by zase tolik nešlo, ale obejít se bez sýrů nebo domácích vajíček to by bylo nad moje síly. Nevídím ale důvod, proč si jednou začas nedopřát zdravý, lehký veganský oběd, který koncekonců chutná skoro stejně, jako jeho živočišný vzor. 

Ingredience:
Plněná paprika:
1  velká bílá paprika
40 g čočky
sůl, pepř, adžika, sušený česnek a majoránka
čerstvý libeček, petrželka a tymián
1 lžíce hrašky
1 stroužek česneku 
1 bílá část z jarní cibulky

Omáčka:
olej
sůl, pepř, pazalka, petrželka, libeček, tymián
2 větší cibule
3 mrkve
1 cuketa
2 petržele
kousek celeru
kvalitní hustý rajský protlak 180 g
koření (3 bobkové listy, 2 kuličky nového koření a 3 pepře)
1 plechovka loupaných rajčat

na dochucení perníkové koření a muškátový oříšek a čerstvá bazalka, trochu chilli


Postup:
Na olej dáme cibuli,  zeleninu a různé bylinky. Přidáme hustý rasjký protlak, plechovku rajčat a koření. Zalijeme buď vývarem nebo vodou (budeme muset více dosolit). Přiklopíme a prováříme asi 1 hodinu, následně omáčku tyčovým mixérem rozmixujeme. Dochutíme perníkovým kořením, solí, pepřem a přidáme spoustu čerstvé bazalky, opět mixujeme.
Čočku propláchneme a dáme ve trošce vody vařit spolu s kořením a bylinkami. Posolíme až před koncem vaření. Když se voda vyvaříme dolijeme vroucí vodou a vaříme zhruba 1 hodinu. Nezapomeneme před koncem varu posolit a vmícháme Hrašku. Voda nám úplně vsákne a my do směsi přidáme česnek, cibulku a ještě třeba nasekanou petrželku. Dobře promícháme, kdo má rád hladší směs může i rozmixovat a vychladlou směs plníme do papriky. Zabalíme do alobalu a dáme do trouby na 15 minut zapéct. Poté na posledních 15 minut vložíme papriku do omáčky, aby se ahezky prolnuly chutě dohromady.

Žádné komentáře:

Okomentovat