Bez luštěnin si neumím představit, alespoň jeden oběd v týdnu. Čočku už od malička zbožňuji, dokonce mi chutnala i ve školní jídelně, třeba jako taková ta klasika čočka na kyselo s vajíčkem nebo polévka. Sama si připravuji luštěniny v mnoha variacích, ale čočku mám nejradši na indický způsob. S vůni koření, bylinek, česneku a taky zeleniny. K čočce moc nemusím žádné vajíčka nebo uzeniny, protože dovede dobře zasytit sama o sobě. K tomuto jídlu se velmi dobře hodí zeleninové sabdží a pod tímto názvem se prostě skrývá jen uvařená zeleninka s kořením a bylinkami.
Ingredience:
2 lžíce oleje
2 cibule
3 stroužky česneku
3 mrkve,1 petržel, kousek celeru
300 g propláchnuté čočky
bylinky: petržel, libeček, majoránka, saturejka, tymián
1 lžíce rajského protlaku
koření: sůl, pepř, tikka masala, kari, sušený česnek, chilli
1 bílá paprika
zeleninový vývar
Postup:
Na oleji osmahneme cibulku a nasekaný česnek. Přidáme nakrájenou zeleninu a zasypeme kořením a bylinkami. Na závěr dodáme čočku a protlak a zalijeme vývar, stačí do té míry, aby byla čočka ponořena, protože nechceme zahušťovat, tak ji budeme postupně podlévat a nechávat vsáknout vodu. Asi po hodině vaření můžeme přidat na docucení prolisovaný česnek a kdo má rád pikantnější chutě, tak ještě chilli.
Zeleninové sabdží:
Můžete použít prakticky jakýkoli druh zeleniny. Třeba cuketu, porek, mrkev, petržel, celer, žlutou a červenou papriku, rajče, květák nebo brokolici. Vše nakrájíte na kostičky a okořeníte solí, pepřem a kari kořením. Podlejete trochou vývaru a necháte asi 25 minut pěkně vydusit, nejprve pod pokličkou a až zelenina pustí šťávu tak jen tak bez ni. Můžete přidat citronovou šťávu na závěr pro dodání svěžesti. Samozřejmě čerstvá petrželka, libeček a kopr jsou navíc úplně zásadní.
Žádné komentáře:
Okomentovat