Nevím, jak vy, ale já prostě nedám dopustit na tradiční české zákusky. Vždycky jsem si myslela, že připravovat je, nemusí být úplně jednoduché. Kouzlo košíčků spočívá v tom, že jsou něco, jako jednohubky, stačí nám jedna ruka a jedno sousto. Příprava není náročná pokud zvolíte dobré těsto na košíčky. A nejlepší je, že se dají připravovat v nespočtu chuťových variací, kde si každý přijde na své, protože krémy si můžeme zvolit dle svých chuťových preferencí. Jednou už tady recept na košíčky máte a korpus je tedy úplně stejný, ale, co se týče krémů, tak ty jsem maličko obměnila a měly velký úspěch. Karamelový krém je prý jako ten z větrníků a pudingový je zase odlehčený a spíše pro milovníky takové té zdravé a nezatěžující kuchyně. Myslím, že si opět přijdou na své všichni. Doplnila jsem je o čerstvé ovoce a pro celiaky jsem použila brusinky v bílé čokoládě a nebo pro lepkáče použijeme třeba lentilky. ;)
Ingredience:
Košíčky (47 menších košíčků):
85g změklého másla
5 lžic vanilkového třtinového cukru
1 domácí vajíčko
200 g mouky (Jizerky)
100g rýžové mouky
špetka soli
citronová kůra
2 lžíce vody (v případě velké savosti bezlepkové mouky)
Karamelový krém:
50 g másla
200g cukru krupice
500 ml smetany ke šlehání
špetka soli
Pudingový krém:
600 ml mléka
3 lžíce vanilkového třtinového cukru
1 lžíce rumu
2 vanilkové pudingy (nebo přímo tu směs, která je na náplň do zákusků)
1 polotučný tvaroh
plátek másla
Postup:
Máslo vyšleháme s cukrem do pěny a přidáme vejce. Poté přidáme prosátou mouku se špetkou soli a citronovou kůru. Těsto už musíme zapracovat ručně. Pokud se nám zdá příliš sypké přidáme trochu vody. Těsto zabalíme do folie a umístíme do lednice (nejlépe přes noc). Hmotu necháme trošku povolit a natlačíme do vymazaných forem na košíčky, dáme péct do trouby na 180 °C. Dobu pečení musíme hlídat (u mé trouby to bylo asi 10-15 minut). Vytažené košíčky jsem ještě teplé vyklopila z formiček, ale musíme pracovat opatrně, protože těsto je trochu křehké. Košíčky nemusíme plnit hned, ale rozhodně je musíme nechat vychladnout.
Na karamelový krém si dáme na pánev máslo s cukrem a necháme je pozvolna zkaramelizovat. Snažíme se nemíchat, přidáme sůl a až nám karamel hezky ztmavne odstavíme pánev z plotny a opatrně do ni vlijeme 250 ml smetany ke šlehání. Pánev vrátíme zpět na plamen a důkladně vše promísíme, teď už můžeme směs stěrkou promíchávat. Až se nám vše hezky propojí, přelijeme směs do mísy, necháme vychladit a umístíme přes noc do lednice. Po vytažení krém spolu s další smetanou ke šlehání rozmixujeme na hustou karamelovou šlehačku. Cukrářským sáčkem plníme košíčky a zdobíme dle vlastních představ.
Pudingový krém je o poznání jednodušší. Ve 150 ml mléka rozmícháme 2 pudingové prášky a zbytek mléka přivedeme k varu spolu s cukrem a rumem. Poté rozmíchaný pudingový prášek a minutku povaříme. Stáhneme z plotny a přimícháme plátek másla. Směs necháme důkladně vychladnout a pak do ni zašleháme 1 tvaroh. Krémem plníme košíčky, které necháme ještě v lednici zatuhnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat