Máme tu jaro. I když to zatím podle počasí moc nevypadá. Na jaře bychom měli odlehčit jídelníček, zařadit listovou zeleninu a spíše se zaměřit na čerstvost a asi prý ani neuškodí nějaké ty půsty. Já na půsty moc nejsem, ale jsem schopna se alespoň na pár dní zbavit masa. Takže jsem se zúčastnila kurzu vegetariánského vaření, ze kterého jsem se naučila tento super recept na karbanátky a pyré ze zeleniny je čistě tzv. recept, co dům dá.
Ingredience:
Luštěninové karbenátky:
60g luštěnin (fazole adzuki + slzovka)
2 lžičky koření adžika, sůl
2 lžíce pohankové mouky
Pyré z pečené zeleniny:
1 máslová dýně
1 mrkev
1 petržel
jarní cibulka
2 stroužky česneku
sůl, pepř, kurkuma, kari koření, vývar, olivový olej
slunečnicová semínka 2 hrsti
Postup:
Na karbenátky si necháme přes noc namočené luštěniny (červenou čočku bychom máčet ani nemuseli. Vodu, ve které jsme máčeli slijeme a přilijeme trochu vody čerstvé. Přivedeme k varu a přidáme adžiku. Luštěniny rozváříme, fazole klidně i více než hodinu, když se voda vyvaří, tak opět trochu horké vody přilijeme. Nakonec varu přidáme sůl a mouku. Směs ještě můžeme rozmixovat a nebo necháme v tomto stavu vychladnout Ze směsi vytvarujeme karbenátky a smažíme na kvalitním oleji nebo ghí. Je dobré si to vyzkoušet na prvním a pokud nám dobře drží, tak můžeme pokračovat i zbylými karbenátky.
Zeleninu na pyré si očistíme a rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Okořeníme a pokapeme olejem. Dáme péct do trouby na 170 °C asi na 20 minut. Zeleninu vyjmeme z trouby dáme do hrnce, přidáme trochu výaru nebo vody a můžeme ještě dochutit kořením. Pokrájíme jarní cibulku, přidáme prolisovaný česnek a opražená slunečnicová semínka.
Žádné komentáře:
Okomentovat