Čoko-malinový dort
Toto byl můj druhý pokus o dort jako z cukrárny. A troufnu si říct, že vyšel. I když nebylo to vůbec jednoduché, zejména to, vyhrát si s korpusem, aby byl pořádně nadýchaný a aby se neprotrhával, ale výsledek stál opravdu zato. Dort tvoří nadýchaný kakaový korpus, lehký čokoládový krém a vrstva kyselkavého malinového želé (ne z prášku) tomu dodává ten správný šmrnc. Doporučuji všem čokoholikům (jsem taky jedna z vás) a taky těm, kteří preferují spíše lehčí zákusky s ovocem. Na své si nepřijdou snad jen ti, kteří preferují hodně sladké a máslové dorty. Tak snad příště ;).
Ingredience:
Na korpus:
9 vajec (žloutky a bílky)
9 lžic mouky (DF samokypřící)
3 lžíce kakaa
9 lžic cukru
špetka soli
malinový džem a likér nebo rum
Na čokoládový krém:
pařížská šlehačka
ztužovač šlehačky
250 g mascarpone
200 g ricotty
250 g krémového sýra (Lučina, Linessa, Philadelphia)
50 g rozpuštěné hořké čokolády 70% kakaa
Malinové želé
mražené nebo čerstvé maliny
malinový kompot (320 g) nebo malinový džus
20 g agaru
lžička moučkového cukru
Postup:
Budeme potřebovat tři korpusy. Vyšleháme si tuhý sníh ze tří vajec a špetky soli. Žloutky ušleháme se 3 lžícemi cukru do světlé pěny, 3 lžíce mouky a 1 lžíci kakaa prosejeme ke žloutkům a dáme do vymaštěné a vysypané dortové formy upéct (na dno můžeme dát pečící papír, korpus se bude lépe přenášet). Doba pečení je individuální já mám docela rychlou troubu, takže to bylo asi 10 minut při 180 °C. Necháme vždycky trochu vychladnout a poté opatrně vytáhneme z formy. A stejným postupem uděláme ještě další 2 korpusy.
Na krém si vyšleháme šlehačku se ztužovačem. Ve vedlejší míse si našleháme všechny sýry kromě mascarpone, které přidáme až nakonec. Poté k sýrům v mícháme vyšlehanou šlehačku a opatrně mícháme a přidáme lehce zchladlou rozpuštěnou čokoládu.
Želé si připravíme tak, že si rozvaříme maliny, dáme nabobtnat agar do trošku šťávy z kompotu a poté přilijeme k malinám, vaříme asi minutu a osladíme dle chuti.
Spodní korpus potřeme rozpuštěným džemem s likérem a dáme vrstvu krému. Přiklopíme další vrstvu, zase potřeme džemem a krémem a přiložíme poslední vrstvu, kterou už jen potřeme zbylým džemem a nahoru naběračkou nalijeme malinovou vrstvu. Samozřejmě, že vše musíme mít umístěné v dortové formě, aby nám želé nevyteklo. Dort dáme alespoň na hodinu ztuhnout do lednice. Po vytažení z lednice jsem uvolnila okraje formy a dort potřela zbylým krémem po stranách a nahoru ozdobila pusinkami z krému.
No a poslední část. Dort necháme zatuhnout v lednici přes noc. No a můžeme baštit ;)
Žádné komentáře:
Okomentovat