pondělí 28. září 2015

Svatováclavské koláče

Sváteční den si vyžaduje sváteční recept. Doporučuji, na zpracování je toto těsto výborné.

 
Ingredience:
1 menší vejce
50 ml oleje
 125 ml vlažného mléka
špetka soli
40 g cukru
citronová kura
250 g mouky (Jizerka, nebo Schar B)
12 g droždí

Na náplň:
250 g tvarohu
1 žloutek
citronová kůra
sladidlo dle chuti (např. 2 lžíce stevie) 
rozinky

povidla, rum, skořice
mandle
přepuštěné máslo

Postup:
Pokud máte domácí pekárnu tak doporučuji těsto zpracovat tam, je to nesmírně jednoduché a rychlé a tak trochu bez práce. Takže potom, co všechny suroviny dáte do pekárny (ve správném pořadí!!!) zpracovat, si můžete  připravit náplň a povidla s trochou rumu a skořice. Těsto vytáhneme z pekárny a na pomoučeném vále tvarujeme placky, do kterých zabalíme dostatečné množství náplně a zaděláme do takového ranečku. ty potom položíme na plech vyložený pečícím papírem a malou naběračkou můžeme vytvořit důlek, do kterého dáme lžičku povidel a mandli. Všechny koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme kynout na teplé místo a protože teď už moc teplo nemáme, tak je můžete dát na 40°C do trouby na 20 minut. Poté pečeme při 180°C takových 20-25 minut dokud nebudou krásně zlaté. Ihned po vytažení je potřeme přepuštěným máslem smíchaným s troškou rumu. A můžeme podávat.

Žádné komentáře:

Okomentovat