U nás se tradičně na Velikonoce peče beránek, ale vzhledem k tomu, že se vám snažím dát nějaké tipy na pečení, rozhodla jsem se i pro upečení zdravější verze klasického mazance s tvarohem, menším množství cukru a samozřejmě bez lepku. Je moc dobrý, s brusinkami a mandlemi. Přesně podle mého gusta. Zkuste ho.
Ingredience:
brusinky
2 lžíce rumu
250 g měkkého tvarohu
1 vanilkový třtinový cukr (20g)
40 g medu
2 vejce (1 bílek si necháme na potření těsta)
40 g změklého másla
20g oleje
špetka soli, citronová kůra, šťáva (2 lžíce), muškátový oříšek
350 g bezlepkové mouky (200 g směs DF a 150 g pohanková)
kypřící prášek
mandle nasekané nebo plátky
Postup:
Brusinky si namočíme do rumu. Tvaroh si vyšleháme s cukrem, medem, vejci a olejem s máslem. Přidáme koření, naložené brusinky a nakonec prosejeme mouku s kypřícím práškem. Důkladně propracujeme a vytvarujeme. Bochánek vložíme na pečící papír potřeme bílkem a posypeme mandlemi. Vložíme do trouby a pečeme při 160-180°C cca 15 minut a poté můžeme vyzkoušet propečení špejlí. Dopékáme asi 30-45 minut a pokud by těsto bylo uvnitř syrové a povrch už zlatavý, tak přikryjeme bochánek alobalem a pečeme dokud nebudeme mít suchou špejli.
Žádné komentáře:
Okomentovat