Nikdy bych nevěřila, že nejlepší rajskou, kterou jsem kdy jedla se dá připravit naprosto bez jakéhokoli zahušťování a bez smetany. Ale ano prostě se to dá a navíc je to skutečně luxusní záležitost. Osobně mám rajskou nejraději s rýži, ale protože jsem si koupila Směs na přípravu kynutého knedlíku LABUMIX od firmy Labužník Celiak, musela jsem ho vyzkoušet a opět můžu potvrdit, že je lepší než lepkový.
Ingredience:
1 kg hovězí plece nebo kýty
olej
sůl, pepř, pazalka, petrželka, libeček, tymián
2 větší cibule
3 mrkve
2 petržele
kousek celeru
kvalitní hustý rajský protlak 180 g
koření (3 bobkové listy, 2 kuličky nového koření a 3 pepře)
1 plechovka loupaných rajčat
na dochucení perníkové koření a muškátový oříšek a čerstvá bazalka, trochu chilli
Postup:
Maso si nasolíme, napepříme a osmahenem ho na rozpáleném oleji. Necháme ho trochu ze všech stran zatáhnou, poté ho vyjmeme a odložíme stranou. Na olej dáme cibuli, kořenovou zeleninu a různé bylinky. Přidáme hustý rasjký protlak, plechovku rajčat a koření. Do hrnce vložíme maso a zalijeme buď vývarem nebo vodou (budeme muset více dosolit). Přiklopíme a celý hrnec dáme do trouby a pečeme asi 2 hodiny při 150 °C.
Po 2 hodinách maso opět vytáhneme a omáčku tyčovým mixérem rozmixujeme. Dochutíme perníkovým kořením, solí, pepřem a přidáme spoustu čerstvé bazalky, opět mixujeme. Maso si nakrájíme na plátky a necháme ještě hodinu v omáčce péct.
Omáčku jsem podávala s bezlepkovým knedlíkem ze směsi LABUMIX, kterou si můžete objednat i na internetu na stránkách: http://labuznikceliak.cz/labumix-kynuty-knedlik-bez-lepku-d138
Žádné komentáře:
Okomentovat