středa 23. března 2016

Bezlepkový větrník na plechu

Bez lepku
Popravdě zrovna tyto druhy zákusků moc nemusím. Když si musím něco v cukrárně vybrat, většinou jdu po ovocných nebo tvarohových a totéž dělám i sama doma. Přesto velká část mé rodiny větrníky miluje. No a abych jim občas udělala radost, rozhodla jsem se zkusit větrník, ale na plechu. S tím, že jak karamelová šlehačka, tak karamelová poleva, prostě vše podomácku připravené a nic z pudingu nebo ze Salka. Mělo to velký úspěch.

Ingredience:
Odpalované těsto
230 g másla
750 ml vody
špetka soli
230 g směsi Labumix nebo DF 
9 vajec

Karamelová šlehačka:
250 g cukru krystal
50 g másla
400 ml šlehačky

Šlehačka:
500 ml smetany ke šlehání 
2 ztužovače šlehačky
1 vanilkový cukr

Karamelová poleva
200 g cukru krystal
plátek másla
200 ml horké vody

Postup:
Den předem si připravíme základ na karamelovou šlehačku. Máslo si v pánvi rozpustíme s cukrem na tmavý karamel. Nemícháme pouze občas zatřeseme s pánví. Poté do pánve nalijeme 200 ml šlehačky a necháme chvilku probublat. Následně stáhneme z plotny, nalijeme do mísy a dáme přes noc do lednice.
Na odpalované těsto si ve větším hrnci zahřejeme vodu se solí a máslem.Poté přisypeme mouku a provařujeme na mírném plameni, musíme hodně míchat (asi 5 minut) než se nám těsto nelepí na vařečku. Poté odstavíme z plotny a dáme vychladit. Do vychladlého těsta po jednom zašleháváme vajíčka. Těsto rozprostřeme na dva plechy vyložené pečícím papírem a dáme na 180-200°C péct do trouby. Prvních 15 minut nesmíme otevírat dvířka trouby a pečeme asi 30-40 minut. Těsto bude krásně křupavé. Po upečení dáme stranou opět vychladit. Pokud by těsto moc nabylo, tak přebytečné okraje seřízneme.
Příprava karamelového krému: Vytáhneme si z lednice základ na karamelovou šlehačku a vyšleháme ji s 200 ml smetany ke šlehání. Navrstvíme šlehačku na spodní plát těsta.
Příprava šlehačkového krému: Následně si vyšleháme další část krému - 2 smetany ke šlehání+ztužovač+vanilkový cukr. Umístíme ji na karamelovou šlehačku a přiklopíme vrchním plátem těsta.
Příprava karamelové polevy: Stejně jako u základu na karamelovou šlehačku si dáme v pánvi rozpustit cukr s máslem. Až nám hezky ztmavne, tak pánev dáme stranou a pomalu vlijeme vroucí vodu. Vložíme zpět na plotnu a trochu zatřeseme s pánvičkou, aby se směs dobře promísila. Polevu nalijeme na horní plát těsta a vše necháme dobře ztuhnout v lednici.

Žádné komentáře:

Okomentovat