neděle 18. října 2015

Hovězí se zdravou svíčkovou a jáhlovými nočky

Mám moc ráda omáčky. A potom, co jsem se naučila připravovat zdravé knedlíky z jahel, tak jsem chtěla zkusit i nějakou odlehčenou variantu tradiční české klasiky. Svíčkovou už od malička zbožňuji, protože se skládá z mého milovaného hovězího a spousty kořenové zeleniny. A opravdu se dá tato omáčka připravit bez mouky a spousty smetany. Vyzkoušejte, je velmi dobrá.




Ingredience:
1 kg hovězí kližky
kvalitní slanina 10 dkg
půl celeru
5 mrkví
2 petržele
2 plátky citronu
olej
3-4 kusy bobkového listu
5 kuliček nového koření
pepř, sůl
vývar
citronová šťáva, plnotučná hořčice
100 ml smetany na vaření 12%
plátek másla

Jáhlové (Karlovarské) nočky
půl hrnku jahel
hrnek a půl vody
bylinková sůl, petrželka
jáhlová mouka 2 lžíce

Postup:
 Maso si na noc předem prošpikujeme a naložíme v kořenové zelenině a osolíme a opepříme. Poté si jej orestujeme na oleji ze všech stran a vytáhneme. Přidáme kořenovou zeleninu, plátky citronu, koření a podlijeme vývarem. Chvíli zarestujeme a maso vrátíme zpět. Vše vložíme do trouby a pečeme při 180 °C zhruba 2 a půl hodiny (můžeme podlévat). Poté vytáhneme  z trouby, maso si odložíme stranou. Z hrnce dáme pryč koření a rozmixujeme zeleninu. Dochutíme citronovou šťávou, hořčicí a smetanou, chvilku povaříme. Na závěr dáme plátek másla. A podáváme s jáhlovými nočky.
Jáhly propereme, dáme do hrnce a zalijeme vodou a posolíme. Přivedeme k varu a pod pokličkou rozvaříme na kaši, trvá to asi 20 minut. Necháme je vychladit. Poté vmícháme do kaše asi lžíci mouky, nakrájenou petrželku a tvarujeme noky, které můžeme ještě trošku obalit v mouce. Dáme je vařit do osolené vroucí vody, po vyplavání vaříme asi 1 minutu.

Žádné komentáře:

Okomentovat