Ingredience:
1 kg hovězí kližky
kvalitní slanina 10 dkg
půl celeru
5 mrkví
2 petržele
2 plátky citronu
olej
3-4 kusy bobkového listu
5 kuliček nového koření
pepř, sůl
vývar
citronová šťáva, plnotučná hořčice
100 ml smetany na vaření 12%
plátek másla
Jáhlové (Karlovarské) nočky
půl hrnku jahel
hrnek a půl vody
bylinková sůl, petrželka
jáhlová mouka 2 lžíce
Postup:
Maso si na noc předem prošpikujeme a naložíme v kořenové zelenině a osolíme a opepříme. Poté si jej orestujeme na oleji ze všech stran a vytáhneme. Přidáme kořenovou zeleninu, plátky citronu, koření a podlijeme vývarem. Chvíli zarestujeme a maso vrátíme zpět. Vše vložíme do trouby a pečeme při 180 °C zhruba 2 a půl hodiny (můžeme podlévat). Poté vytáhneme z trouby, maso si odložíme stranou. Z hrnce dáme pryč koření a rozmixujeme zeleninu. Dochutíme citronovou šťávou, hořčicí a smetanou, chvilku povaříme. Na závěr dáme plátek másla. A podáváme s jáhlovými nočky.
Jáhly propereme, dáme do hrnce a zalijeme vodou a posolíme. Přivedeme k
varu a pod pokličkou rozvaříme na kaši, trvá to asi 20 minut. Necháme je
vychladit. Poté vmícháme do kaše asi lžíci mouky, nakrájenou petrželku a
tvarujeme noky, které můžeme ještě trošku obalit v mouce. Dáme je vařit
do osolené vroucí vody, po vyplavání vaříme asi 1 minutu.
Žádné komentáře:
Okomentovat