neděle 25. října 2015

Losos s bazalkovým pestem, hráškovým pyré a teplou zeleninou

Losos je má nejoblíbenější ryba. Je nesmírně zdravý, obsahuje spoustu omega 3, kterého máme ve stravě docela nedostatky, takže, když je možnost koupit ho za rozumnou cenu, vždy si jej připravím. Tento způsob úpravy zdá se mi asi nejšťastnější. Je to lehké, barevné a snoubí se v něm spoustu chutí. A hlavně to nezkoušejte s mraženým ;)

Ingredience (pro 1 osobu):
plátek čerstvého lososa
sůl, pepř
bylinky (bazalka, petrželka, tymián, rozmarýn, libeček, pažitka)
bazalkové pesto asi 2 lžičky

hrnek mraženého hrášku
2 brambory
česnek
cibulka
přepuštěné máslo
sůl, pepř

1 mrkev
1 petržel a kousek petrželky
kousek červené papriky
kousek jarní cibulky
1 šalotka
3 stroužky česneku
1/2 cukety
rýžový olej 1 lžička
trocha vody
sůl, pepř, oregano
bazalkové pesto

Postup:
Lososa opláchneme a osušíme. Z obou stran jej nasolíme a opepříme. Nasekáme si bylinky, čím víc tím lépe a bazalkové pesto vetřeme spolu s bylinkami do lososa. Kterého takto naloženého umístíme odpočinout alespoň na chvíli do lednice.
Brambory si povaříme v osolené vodě. Hrášek si orestujeme na cibulce a česneku a přidáme k bramborám. Následně vodu zcedíme. A rozmixujeme na pyré. Dochutíme solí nebo pepřem.
Zeleninu nakrájíme nadrobno, ochutíme ji a dáme ji na pánev s troškou rýžového oleje, podlijeme trochou vody a přiklopíme pokličkou. Dusíme asi 20 minut. Poté dáme na pánev lososa a osmažíme jej z obou stran. Dochutíme citronem a balsamicem.


Žádné komentáře:

Okomentovat