neděle 4. října 2015

Jogurtovo-citronová bábovka s makovým mramorem

Už hodně dlouho jsem si přála bábovkovou formu. Ne, že bychom doma žádnou neměli, ale protože jsme vždycky pekly lepkové bábovky, tak jsem nechtěla riskovat kontaminaci. No a konečně jsem si pořídila silikonovou formu, tak jsem se hned dala do pečení. Samozřejmě, že jako první mě napadla klasiská mramorová nebo tvarohová, ořechová jakou dělá babička, ale chtěla jsem zkusit něco nového a neotřelého. A přiznám se, že mi při rozhodování pomohl i jogurt, který jsem nutně potřebovala nějak spotřebovat. A tak vznikla idea bábovky z bílého jogurtu, citronovým těstem a makovým mramorem. A co Vám budu povídat. Prostě ji vyzkoušejte a uvidíte sami. ;)



Ingredience:
2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
75 g třtinového cukru (ale kdo má radši sladší ať si přidá)
150 g bílého jogurtu
50 ml mléka nebo kefíru
90 ml oleje
šťáva z půlky citronu a kůra z celého
200 g mouky (150g směsi LABUMIX 50 g pohanková)
1 prášek do pečiva
špetka soli
2-3 lžíce mletého máku

Postup:
Žloutky vyšleháme do pěny s cukrem. Přidáme olej, jogurt, kefír, šťávu a kůru z citronu a prosátou mouku s práškem do pečiva. Na závěr opatrně vmícháme vyšlehaný sníh se špetkou soli. Asi 1/4 těsta odebereme a zamícháme do ni mák. Bílé těsto nalijeme do formy (silikon nevymazávám a nevysypávám) a na to navrstvíme makové těsto. Dáme do vyhřáté trouby nejprve na 200°C a poté ubíráme na 160°C a pečeme alespoň 30 minut, ale po takových 20 minutách raději kontrolujeme propečení špejlí. Podáváme nejlépe s kávou nebo kakaem a bílým jogurtem. 


Žádné komentáře:

Okomentovat