čtvrtek 14. ledna 2016

Borůvkový cheesecake

Musím říct, že tento je ze všech cheesecake, co jsem sem dávala nejlepší. Dá se připravit i z jiných druhů ovoce, ale já mám zásoby borůvek z léta, tak jsem šla do tohoto. A už jen pro tu barvu je úplně boží.


Ingredience:
100 g změklého másla
50 g třtinového cukru
100 g pohankové mouky
50 g mletých mandlí
skořice, sůl, citronová kůra
půl prášku do pečiva

Mražené ovoce (borůvky a černý rybíz) asi 250 g
100 g sušených brusinek
pytlík agaru
250 g polotučného tvarohu
250 g Mascarpone
200 g Philadelphie nebo Lučiny
400 g Bílého jogurtu (řeckého typu)
citronová šťáva, kůra
cukr nebo jiné sladidlo třeba datlový sirup dle chuti

Postup:
Máslo si vymícháme s cukrem přidáme mouku, koření a prášek do pečiva. Zpracujeme a dáme do vymazané formy. V troubě korpus na 15 minut při 180 °C zapečeme. Mezitím si přípavíme ovocno-tvarohovou směs. Ovoce si dáme do hrnce a trochu podlijeme vodou, necháme rozmrazit a povaříme, přidáme brusinky a poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Dosladíme dle potřeby (podle druhu ovoce) a přidáme citronovou šťávu a kůru, můžeme taky přidat skořici. Agar jsme si mezitím nechali cnabobtnat v trošce studené vody a pak přidáme k ovoci a krátce povaříme (stačí minuta). Všechny sýry, jogurt a tvaroh si vyšleháme a přilijeme ovocnou směs s agarem a důkladně promícháme. Dle chutí ještě dosladíme. Směs nalijeme na upečený korpus a dáme zatuhnout do lednice. Před podáváním není špatné nechat dort na hodinku v mrazáku, je potom takový zmrzlinový.

Žádné komentáře:

Okomentovat