Na počest 200 fanoušků na facebooku jsem se rozhodla publikovat recept na tento opravdu luxusní dort, který prostě musíte vyzkoušet. Nejlépe je podávat jej s domácí vanilkovou zmrzlinou, na kterou tady najdete recept. Děkuji vám za zájem a snad se vám recepty daří a hlavně chutnají.
Ingredience:
Na korpus:
1 vaječný žloutek
1 lžíce smetany ke šlehání
1/2 lžičky vanilky nebo extraktu
1 hrnek mouky (Labumix, MixIT nebo DF červená)
špetka soli
1/4 hrnku kakaa
2/3 hrnku moučkového cukru
110 g másla nakrájeného na kostky
Na čokoládový krém:
150 g hořké čokolády
150 g mléčné čokolády
85 g másla
240 ml šlehačky
1 lžíce rumu
Postup:
Žloutek si vyšleháme se smetanou a vanilkou. Sypké suroviny si smícháme dohromady a přidáme k nim nakrájené máslo a zapracujeme v takovou sypkou drobenku. Přidáme vaječnou směs a zpracujeme dohromady. Těsto zabalíme do folie a necháme nejlépe přes noc odpočinout v lednici. Těsto vytáhneme z lednice a necháme ho chvíli povolit. Vyválíme jej do tvaru dortu a umístíme jej do koláčové nebo dortové formy (asi 22 cm). Těsto i s formou vložíme na nějakou dobu do mrazáku. Troubu si předehřejeme na 180 °C a vychlazené těsto pokryjeme alobalem a posypeme luštěninami. Pečeme asi 30 minut, sundáme alobal a necháme vychladnout.
Šlehačku si přivedeme na mírném plameni k varu a nalijeme ji na čokoládu s máslem. Asi po 2-3 minutách (až se čokoláda rozpustí) směs vyšleháme do hladka a přidáme rum. Náplň nalijeme na chladný korpus a dort dáme nejlépe na noc do lednice. Při krájení si vždy nůž namočte do vlažné vody.
Bonus:
1 vaječný žloutek
1 lžíce smetany ke šlehání
1/2 lžičky vanilky nebo extraktu
1 hrnek mouky (Labumix, MixIT nebo DF červená)
špetka soli
1/4 hrnku kakaa
2/3 hrnku moučkového cukru
110 g másla nakrájeného na kostky
Na čokoládový krém:
150 g hořké čokolády
150 g mléčné čokolády
85 g másla
240 ml šlehačky
1 lžíce rumu
Postup:
Žloutek si vyšleháme se smetanou a vanilkou. Sypké suroviny si smícháme dohromady a přidáme k nim nakrájené máslo a zapracujeme v takovou sypkou drobenku. Přidáme vaječnou směs a zpracujeme dohromady. Těsto zabalíme do folie a necháme nejlépe přes noc odpočinout v lednici. Těsto vytáhneme z lednice a necháme ho chvíli povolit. Vyválíme jej do tvaru dortu a umístíme jej do koláčové nebo dortové formy (asi 22 cm). Těsto i s formou vložíme na nějakou dobu do mrazáku. Troubu si předehřejeme na 180 °C a vychlazené těsto pokryjeme alobalem a posypeme luštěninami. Pečeme asi 30 minut, sundáme alobal a necháme vychladnout.
Šlehačku si přivedeme na mírném plameni k varu a nalijeme ji na čokoládu s máslem. Asi po 2-3 minutách (až se čokoláda rozpustí) směs vyšleháme do hladka a přidáme rum. Náplň nalijeme na chladný korpus a dort dáme nejlépe na noc do lednice. Při krájení si vždy nůž namočte do vlažné vody.
Bonus:
Vanilková zmrzlina: I jedinci alergičtí na laktózu si mohou vyrobit svou domácí a výbornou zmrzlinu. Stačí si vyšlehat 1 šlehačku bez laktózy (prodává třeba Globus) se semínky z 1 vanilkového lusku a jedním vanilkovým cukrem. Směs zamrazíme a můžeme občas v mrazáku promíchat. Je lepší než kupovaná a hlavně strašně jednoduchá.A navíc se k tomuto koláči nesmírně hodí.
Žádné komentáře:
Okomentovat