neděle 28. února 2016

Kynutý koláč s makovo-švestkovou náplní a jablky (VEGAN)

Bez lepku, laktózy, soji a vajec
Už dlouho jsem neupekla nic s mákem. Napadlo mě zkusit něco super zdravého. Tento koláč je téměř bez cukru, protože maková náplň je oslazena pouze datlovým pyré (což jsou vlastně rozmixované datle s trochou vody). Abych to úplně vyšperkovala, přidala jsem nastrouhaná jablka, spoustu skořice a nahoru mandle a vlašské ořechy. 


Ingredience:
Těsto
100 g mouky (50 g pohanková, 50 g MIX B)
špetka soli
50 ml vlažné vody
 2 lžíce cukru
10 g droždí 
2 lžíce oleje
citronová kůra

Náplň
100 g mletého máku (podlijeme trochou vody)
datlové pyré (100g datlí necháme přes noc namočené ve vodě, aby byly ponořené a ráno rozmixujeme tyčovým mixérem)
2 lžičky skořice
1 lžíce rumu
citronová kůra
5 rozmrazených švestek (pokrájených na kousky)

2 nastrouhaná jablka, citronová šťáva, skořice, 
mandle, vlašské ořechy

Postup:
V míse smícháme mouku se solí. Do vody přidáme cukr a rozdrobené kvasnice, umícháme na kašičku. Poté přilijeme olej a celou směs vmícháme k mouce. Na doladění přistrouháme citronovou kůru. Důkladně promícháme a necháme kynout asi 30 minut na teplém místě.
Suroviny na náplň asi 10 minut povaříme a necháme stát. Jablka nastrouháme a zakápneme citronovou šťávou a posypeme skořicí. Vymačkáváme tekutinu. 
Vykynuté těsto rozprostřeme do koláčové formy (je velmi tenké), navrstvíme makovou náplň a veprostřed posypeme nastrouhanými jablky. Ozdobíme mandlemi a vlašskými ořechy. 
Pečeme při 180 °C asi 25-30 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat