Než jsem začala dodržovat bezlepkovou dietu měla jsem velmi ráda tyto koláče. V běžné úpravě jsou plné vajec, másla (v horším případě nějakého rostlinného ztuženého tuku) a hlavně cukrů. Nevěřila bych, že se dá připravit zároveň zdravý a velmi dobrý. Je téměř bez jakýchkoli alergenů, takže směle do něj. Jako tajnou přísadu jsem použila čokoládový řecký jogurt (nemusí tam sice být vůbec nebo zkuste jinou příchuť, ale určitě je to dobré ozvláštnění). Koláč je plný bílkovin a zdravých tuků z oříšků a kokosového oleje.
Ingredience:
150 g pohankové mouky
150 g bezlepkových ovesných vloček (rozmixujeme na mouku)
1 lžíce rumu
3 lžíce holandského kakaa
1 prášek do pečiva
5 lžic kefíru (bez laktózy použijeme rostlinné mléko)
1 lžíce medu
4 lžíce kokosového oleje
špetka soli, citronová kůra
500 g polotučného tvarohu (měla jsem jeden ve vaničce a jeden v kostce, dá se koupit i bez laktózy např. v Globusu)
1 řecký jogurt příchuť čokoláda 140 g (ale nemusíte vůbec dávat).
1 nakrájená hruška
citronová kůra
1 vanilkový puding
1-2 lžíce medu
trocha kefíru nebo mléka na zředění
2 hrsti vlašských ořechů a mandlových plátků
Postup:
Vymažeme a vysypeme větší dortovou formu. Ingredience na korpus důkladně smícháme a třetinu těsta dáme do mrazáku. Zbytek těsta vytlačíme do dortové formy a připravíme náplň. Vyšleháme tvarohy, jogurt, přidáme nasekanou hrušky, citronovou kůru puding a dosladíme. Náplň nalijeme na korpus. Zmražený zbytek těsta na koláč nastrouháme a posypeme nasekanými oříšky. Pečeme při 180 °C asi 25-30 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat