čtvrtek 6. srpna 2015

Bezlepkový makovec s jogurtovo-citronovou polevou

Bezlepkový makovec s jogurtovo-citronovou polevou

 Mák je jedna z mých nejoblíbenějších surovin při pečení. Poslední dobou na něj mám velkou chuť, což asi svědčí o tom, že mám nedostatek vápníku. Přemýšlela jsem, co si upéct, aby to bylo nejen chutné, ale i zdravé. Makovce už jsem zkoušela, ale vždy byly trochu suché a chuťově příliš nevýrazné. A další věc jsou polevy, na makovec se většinou dává citronová poleva z velkého množství moučkového cukru, která je strašně sladká a nebo rozpuštěná čokoláda. Já jsem zvolila takový hokus pokus recept jak na makovec, tak na polevu a vyšlo to. Nejlepší na tom, je, že i těm, kteří mák normálně nevyhledávají, tento recept strašně chutná. Snad bude i vám ;)



Ingredience:
100g mouky (Smutný bezlepková)
60 g máku mletého
4 vejce
80 g cukru 
1 banán
100 ml oleje
100 ml kefíru nebo mléka
citronová kůra z půlka citronu
špetka soli
1 kypřící prášek

Na polevu:
200 ml bílého jogurtu
1 lžíce tvarohu
2 lžíce moučkového cukru
kůra z půlky bio citronu

Postup:
Vejce si oddělíme na žloutky a bílky a vyšleháme sníh se špetkou soli. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a přidáme rozmačkaný banán, citronovou kůru se zbytkem tekutých ingrediencí. V míse si smícháme zbylé sypké ingredience a přidáme ke  žloutkové směsi. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků a rozetřeme na vymaštěný a vysypaný plech a pečeme na 180°C cca 15-25 minut.
Polevu si připravíme smícháním všech surovin a vyšleháním. Po upečení ji rozetřeme na buchtu  a necháme nejlépe v lednici trochu zatuhnout.


Žádné komentáře:

Okomentovat