středa 26. srpna 2015

Jahelník bez cukru, lepku a laktozy

Jahelník bez cukru, lepku a laktozy

Konečně se nám trochu ochladilo a na mě začíná jít ta pravá nostalgická nálada spojená s vůní babího léta. Je to asi tím, že v tomto období je ještě příjemné teplo a mám ráda, když můžete vyjít na zahradu a utrhnout si kousek ovoce přímo ze stromu. A právě tyto druhy ovoce (jablíčka, švestky, blumy) jsou mé nejoblíbenější, jak samotné, tak i do pečení. Jejich chuť se skvěle snoubí s oříšky, skořicí a kombinace s jáhly je vyloženě tradiční. Takže tento recept je naprosto bez cukru a jiných sladidel, bez laktozy a přirozeně bez lepku. 




Ingredience:
150g jahel
350 ml vody nebo rostlinného mléka
špetka soli
2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
2 menší měkké banány
2 menší jablka
švestky
2 lžičky skořice
50 g nasekaných vlašských ořechů
lžička arašídového másla
mandle na posypání

Postup:
Jáhly 3krát spaříme vodou a dáme vařit do osolené vroucí vody. Rozvaříme na kaši cca 20 minut, vmícháme k nim arašídové máslo a necháme vychladnout. Vyšleháme si sníh z bílků a žloutky našleháme do pěny s rozmačkaným banánem. Přimícháme ovoce, skořici, oříšky a poté i uvařené jáhly. Nazávěr vmícháme vyšlehaný sníh z bílků a dáme do vyhřáté trouby péct na 180 °C asi na 30minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat