Jablečný dort
Většinou si bezlepkové dorty objednáváme v cukrárně, ale vzhledem k tomu, že jsem se poslední dobou docela rozpekla, napadlo mě zkusit udělat dort doma a překvapilo mě zjištění, že to není vůbec žádná věda. Piškot je daleko nadýchanější než z cukrárny, víte, co si tam dáte a hlavně si to můžete upravit dle svých chutí. Největší pochvalou mi bylo to, když si naše návštěva myslela, že jsme dort skutečně objednali a tak naaranžovaný nám už přišel.
Ingredience:
Na korpus
6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
6 lžic vanilkového třtinového cukru
6 lžic samokypřící bezlepkové mouky (DF)
špetka soli
citronová kůra
Na potření
kvalitní pikantnější džem (v mém případě višňový)
Jablečný rozvar
1 kg oloupaných a nakrájených jablek
100 ml vody na podlití
2 lžičky skořice
1 lžička medu (jablka máme sladké a více sladit nepotřebovaly)
1 vanilkový puding rozmíchaný ve 100 ml vody
10 g agaru nechat nabobtnat ve 200 ml vody
trochu citronové kůry
Na krém
250g mascarpone
200g ricotta
200 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
250 g odtučněného tvarohu
1 lžíce moučkového cukru
1 lžička vanilkového cukru
na posypání
skořice, vlašské ořechy
Postup:
Jako první si připravíme piškot. Na něj vyšleháme bílky se špetkou soli - vznikne nám sníh. Žloutky šleháme s cukrem do pěny, přidáme citronovou kůru a prosátou mouku přimícháme ke směsi žloutků. Na závěr po lžících přidáváme vyšlehaný sníh a opatrně vmícháváme. Výslednou směs nalijeme do vymazané dortové formy a dáme do předehřáté trouby péct na 180 °C. V mém případě to byla rychlovka pekl se asi 15 minut, ale kontrolujeme špejlí. Po upečení necháme chvilku v pootevřené troubě a poté necháme vychladnout. Nahoře korpus potřeme džemem.
Připravíme si jablečný rozvar. Na ten necháme jablka vydusit, pokud nepouští moc vody, tak podléváme, dochutíme medem a skořicí. Mezitím si dáme do vody nabobtnat agar a důkladně rozmícháme vanilkový puding. Za nějakou dobu vlijeme k jablíčkům. Já nejprve dala puding, chvilku povařila a odstavila z plotny a poté opět s agarem přivedla na chvíli k varu. Směs nalijeme na korpus a necháme zatuhnout nejlépe v lednici.
Krém si připravíme vyšleháním šlehačky se ztužovačem a smícháním všech sýrů a tvarohu se sladidly. Obě směsi spojíme dohromady a umístíme na jablečnou směs.
Zdobíme dle fantazie.
Žádné komentáře:
Okomentovat