pondělí 3. srpna 2015

Kynutý švestkový koláč ("frgál") s tvarohem a drobenkou

Kynutý švestkový koláč ("frgál") s tvarohem a drobenkou

Nikdy bych neřekla, jak jednoduché a rychlé je si připravit domácí kynutý koláč z bezlepkového těsta. A pokud máte domácí pekárnu, tak je to téměř bez práce. Doporučuji dát nahoru třeba borůvky, mák, povidla, nebo jen tvaroh. V mém případě jsem použila švestky, které mají mírně nakyslou chuť a jsou vhodné pro ty, kteří nemusí příliš sladké koláče. Recept na těsto jsem čerpala z: http://www.jipek.cz/cs/bezlepkove-potraviny/recepty/tlacene-kolace.html


Ingredience: 
Na těsto:
200 g  Jizerky 
35 g cukru
 10 g čerstvého droždí
30 g rozpuštěného másla
2 špetky soli
1 vejce
100 ml vody

Tvarohová náplň:
1 vaničkový tvaroh
1 řecký jogurt 150g
sladíme dle chuti (stévií, datlovým sirupem, vanilkovým cukrem...)

ovoce

Drobenka:
2 lžíce rýžové krupičky
1 lžíce ovesných vloček
3 lžíce cukru moučka
3 lžíce rozpuštěného másla

Postup:
Těsto vypracujeme v domácí pekárně. Nejdříve tekutiny, pak sůl, cukr, mouka a na závěr přijde droždí. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň a drobenku. Po vypracování, vezmeme poměrně tuhé těsto, které si trošku podsypeme moukou a rozprostřeme na máslem vymazaný plech. Umístíme náplň a zasypeme drobenkou. Pečeme při 180°C cca 20 min. Po upečení můžeme okraje potřít rozpuštěným máslem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat