Jáhlovo-rýžový nákyp se švestkami
Když mám chuť na sladký oběd, tak většinou přemýšlím nad tvarohovými knedlíky s ovocem nebo palačinkami. V mrazáku jsem měla ještě švestky od loňska a protože jsem potřebovala uvolnit místo pro ty, které se snad letos urodí, rozhodla jsem se připravit jídlo, při kterém si vždycky vzpomenu na svůj oblíbený seriál Chalupáři, kde se říká, že rýžový nákyp musí být se švestkami, jinak dusí. Chalupáře v současnosti reprízují a proč si jejich sledování nezpříjemnit tímto výborným jídlem.
Ingredience:
1 hrnek kulatozrnné rýže a jahel (dá se dělat jen z jedné suroviny)
2 hrnky vody
1,5 hrnku mléka
1 lžička medu
špetka soli
zrníčka z vanilkového lusku nebo pár kapek vanilkového extraktu
špetka skořice
50 g másla
50g mletých ořechů (vlašské, kokos...)
1 banán
3 lžíce sladidla (já použila stévii)
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
ovoce (švestky, meruňky, rozinky, broskve, nektarinky)
Postup:
Jáhly s rýži důkladně propláchneme ve vroucí vodě. Mléko s vodou přivedeme k varu se špetkou soli a osladíme medem. Přidáme vanilku a špetku skořice a přisypeme jáhly s rýží. Vaříme dokud nám nevznikne hustá kaše, alespoň 30 minut., v případě potřeby přiléváme tekutinu. Odstavíme a do ještě teplé kaše přidáme máslo, necháme vychladnout. Vejce oddělíme a vyšleháme si sníh z bílků se špetkou soli. Žloutky ušleháme do pěny se sladidlem a rozmačkaným banánem. přidáme mleté oříšky a uvařenou kaši. Poté opatrně (po lžících) přidáváme ušlehaný shíh z bílků. První polovinu rozprostřeme do vymazané a vysypané formy, poklademe ovoce a zakryjeme druhou polovinou. Nahoru doporučuji posypat kokosem. Dáme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme alespoň 30 minut (dle výkonu trouby). Někomu to může trvat i hodinu. Podáváme ještě teplé, ale i za studena je moc dobrý. ;)
Žádné komentáře:
Okomentovat