středa 18. listopadu 2015

Šťavnatý dýňový koláč

Taky nemáte rádi suché buchty? Tento koláč je nesmírně zdravý, protože je vhodný pro celiaky, ty co nemohou laktózu a asi by se dal vymyslet i ve veganské variantě, kdybychom vajíčka nahradili třeba vanilkovou Hraškou. Bonus navíc dá se připravit i pro diabetiky, tedy úplně bez jakýchkoli sladidel. A veškerý tuk, který je v tomto receptu obsažen je pouze v ořeších a v polevě. Pokud se Vám zdá, že když je to tak zdravé, že to nemůže být dobré, tak opak je pravdou. Je krásně vláčný, voňavý a lahodný.

Ingredience
 (forma o průměru 18 cm):
2 vejce
2 banány
2 lžíce medu
1/2 hrnku kefíru (nebo rostlinného mléka)
3/4 hrnku mletých ovesných vloček (bezlepkových)
1 hrnek pohankové mouky
1/2 prášku do pečiva
1 a 1/2 lžičky jedlé sody
1/2 hrnku namočených a nasekaných lískových oříšků
3 lžíce mletých vlašských ořechů
1 lžička skořice
1 lžička citronové kůry a šťávy
špetka soli
5lžic dýňového pyré

Poleva: 
2 lžíce kokosového oleje
1 lžíce karobu
1 lžíce javorového sirupu
1 lžička skořice 

Postup:
Vyšleháme do pěny vajíčka s rozmačkanými banány a přidáme kefír. Poté vsypeme sypké ingredience, do kterých zamícháme jedlou sodu a kypřící prášek. Přidáme sůl a vmícháme ořechy, skořici a citronovou kůru se šťávou. A na závěr vmícháme vrchovaté lžíce dýňového pyré (můžete zkusit i jablečné pyré nebo nějakou přesnídávku). Dáme do vymaštěné a psylliem vysypané dortové formy a pečeme při 180 °C 35-45 minut, ale propečení hlídáme špejlí. Můžeme koláč nechat dojít ve vypnuté troubě. Polevu si připravíme smícháním roztopeného kokosového oleje se sirupem, karobem a skořicí a nalijeme ji na teplý koláč. Necháme ztuhnout a můžeme pro oko posypat kokosem nebo mletými ořechy. 



Žádné komentáře:

Okomentovat